Ogłaszamy Konkurs Kulinarny!
Powszechnie słyszy się o kultywowaniu tradycji regionalnych. Działania Gminy Sadowne również zmierzają w tym kierunku i stąd pomysł na wyłonienie kulinarnego produktu lokalnego.
Wiele miejscowości, zachowując zróżnicowanie kulturowe i odmienność regionalną, postawiło na kultywowanie swojego dziedzictwa i tradycji, wśród których ważne miejsce zajmują potrawy regionalne. Stąd słyszy się np. o flakach po warszawsku, zupie grzybowej po kurpiowsku czy góralskich oscypkach. Pomysłodawcy często łączą promocję swojego produktu z promocją regionu, gminy, miejscowości, organizując imprezy, podczas których na pierwszym miejscu serwuje się kulinarny produkt regionalny – przykładem takich działań może być sąsiadująca z nami gmina Miedzna i jej „Święto Pieroga”.
Zapewne i Gmina Sadowne posiada swoje tradycje związane z przygotowaniem pożywienia, receptury na produkty i potrawy, które nasi mieszkańcy przygotowują z dostępnych na naszym terenie składników – jak to się mówi „z dziada pradziada”. Stąd pomysł na konkurs kulinarny, w ramach którego chcemy wyłonić potrawę specyficzną dla Gminy Sadowne. Będzie ona popularyzowana wszystkimi dostępnymi nam środkami i może stać się atrakcją dla mieszkańców innych regionów i jednocześnie „przyciągać” do nas turystów, z czym związane jest również uzyskiwanie dodatkowego zarobkowania przez naszych mieszkańców.
Tak więc ogłaszamy Konkurs kulinarny na tradycyjną potrawę z regionu Sadownego i okolic pn. „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Sadownego”. Jego Organizatorami są: Urząd Gminy w Sadownem, Gminny Ośrodek Kultury w Sadownem, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Zapraszamy Państwa do nadsyłania propozycji potraw regionalnych, których receptury muszą dotyczyć wyrobów tradycyjnych, znanych i występujących na stołach naszych mieszkańców od dawna, powinny cechować się dużą częstotliwością występowania oraz być wytwarzane w małej skali, z powszechnie dostępnych u nas surowców. Interesują nas receptury potraw i produktów związane z określonymi porami roku, z okresami świątecznymi, okazjonalnymi, ale też podawane na co dzień.
Receptury wraz z opisem sposobu przygotowywania produktów i potraw prosimy nadsyłać lub przekazywać do Gminnego Ośrodka Kultury w Sadownem do dnia 9 kwietnia 2018 r. (wymogi zgłoszenia w regulaminie Konkursu). Zostaną one ocenioną przez profesjonalne Jury i ewentualnie zakwalifikowane do udziału w II-giej części Konkursu, którego finał odbędzie się 22 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem. Organizatorzy przewidują cenne nagrody dla zwycięzców Konkursu.
Zapraszamy do udziału w Konkursie i prosimy o zapoznanie się z załączoną dokumentacją konkursową.