Artykuły
Wypróbujmy nasze potrawy
Prezentujemy Państwu kilka potraw, które zgłoszono do Konkursu Kulinarnego pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Sadownego”. Oczywiście, jako pierwsze - „parowańce” p. Bożeny Oniśk, które zdobyły główną nagrodę.
Parowańce opiekane z grzybami – autor: Bożena Oniśk, Orzełek
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 3 – 4 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Zapraszamy na spotkanie z pisarzem
Gminna Biblioteka Publiczna w Sadownem zaprasza 8 maja na spotkanie z pisarzem Romanem Pankiewiczem.
Wszystko o kobietach, dla kobiet i…
25 kwietnia odbyło się II Sadowieńskie Forum Kobiet.
Kobieta w roli głównej - myśląca, uczuciowa, wolna od stresów i czynna, nie tylko zawodowo. Byłoby dobrze, gdyby takie cechy posiadała każda z uczestniczek II Sadowieńskiego Forum Kobiet, które odbyło się w Sali OSP Sadowne.
Konkurs rozstrzygnięty, potrawa wybrana!
22 kwietnia w Sadownem odbył się Finał Konkursu Kulinarnego pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Sadownego”. Najlepszą potrawą wybrano „Parowańce opiekane z grzybami”.
Głównymi Organizatorami Konkursu byli: Urząd Gminy Sadowne, Gminny Ośrodek Kultury w Sadownem, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Wydarzenie to patronatem objęli: Wójt Gminy Sadowne, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Starostwo Powiatowe w Węgrowie i Lokalna Grupa Działania „Bądźmy razem”.